Η σελίδα μας ενημερώνεται συνεχώς. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας ή ανατρέξτε στις αξιόπιστες πηγές που προτείνονται:
Πληροφορίες για ασθενείς από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Σπονδυλικής Στήλης (Στα Ελληνικά)
Πληροφορίες για ασθενείς από την Αμερικανική Ορθοπαιδική Εταιρεία
Πληροφορίες για ασθενείς από την Εταιρεία Έρευνας της Σκολίωσης (Στα Ελληνικά)
Κήλη Οσφυϊκού Μεσοσπονδύλιου Δίσκου
Ο όρος κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή δισκοκήλη είναι όρος παθολογοανατομικός και περιγράφει την εντοπισμένη παρεκτόπιση δισκικού υλικού πέρα από τα όρια του μεσοσπονδύλιου χώρου. Εντοπισμένη ορίζεται συμβατικά η παρεκτόπιση που αφορά λιγότερο από το 50% (180º) της περιφέρειας του δίσκου σε αντίθεση με το χαρακτηρισμό γενικευμένη παρεκτόπιση που περιγράφεται με τον όρο bulging. Ο όρος δισκοκήλη από μόνος του δεν υποδηλώνει γνώση της αιτιολογίας ή σχέση με τα συμπτώματα, δεν έχει προγνωστική αξία και δεν σημαίνει ανάγκη για θεραπεία.Προκαλεί συνήθως πόνο στη μέση (οσφυαλγία) ή / και πόνο στο πόδι (ισχιαλγία ή μηραλγία) λόγω ερεθισμού των νευρικών ριζών. Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική όταν δεν υπάρχει ανακούφιση με φάρμακα και κατάλληλη φυσικοθεραπεία
Οσφυϊκή Σπονδυλική Στένωση
Σπονδυλική στένωση σημαίνει ελάττωση του διαθέσιμου χώρου που φυσιολογικά υπάρχει για τα νευρικά στοιχεία (νωτιαίος μυελός και νευρικές ρίζες) εντός της σπονδυλικής στήλης. Η οσφυϊκή σπονδυλική στένωση είναι η πιο συχνή εντόπιση. Αφορά την περιοχή της μέσης και προκαλεί πόνο και μουδιάσματα στα κάτω άκρα που δεν αφήνουν τον ασθενή να περπατήσει μεγάλη απόσταση. Σε παραμελημένες περιπτώσεις προκαλεί και ακράτεια ούρων. Ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί η απόσταση βάδισης και η ποιότητα ζωής του πάσχοντα είναι η εγχείρηση. Τα φάρμακα και οι φυσικοθεραπείες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.
Κήλη Αυχενικού Μεσοσπονδύλιου Δίσκου
Ο όρος αυχενική δισκοκήλη είναι όρος παθολογοανατομικός και περιγράφει την εντοπισμένη παρεκτόπιση δισκικού υλικού πέρα από τα όρια του μεσοσπονδύλιου χώρου. Ο όρος δισκοκήλη από μόνος του δεν υποδηλώνει γνώση της αιτιολογίας ή σχέση με τα συμπτώματα, δεν έχει προγνωστική αξία και δεν σημαίνει ανάγκη για θεραπεία.
Όταν η δισκοκήλη στον αυχένα είναι συμπτωματική εκδηλώνεται με δύο διακριτά κλινικά σύνδρομα την αυχενική ριζοπάθεια και την αυχενική μυελοπάθεια
Αυχενική μυελοπάθεια
Η αυχενική μυελοπάθεια είναι η συχνότερη αιτία επίκτητης σπαστικής παραπάρεσης στους ενήλικες. Συνήθως εκδηλώνεται με βραδύ ρυθμό, ύπουλα, με ακαθόριστα ενοχλήματα και η διάγνωσή της προϋποθέτει υψηλό βαθμό υποψίας. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει δυσκολία στη βάδιση, σπαστικότητα, απώλεια της επιδεξιότητας των κινήσεων, παραισθησίες, ορθοκυστικές διαταραχές και εστιακή ή γενικευμένη αδυναμία. Σε αντίθεση με την ριζοπάθεια, ο πόνος δεν είναι κοινό χαρακτηρηστικό της μυελοπάθειας.
Οφείλεται σε χρόνια πίεση του νωτιαίου μυελού στον οποίο εγκαθίστανται προοδευτικά μη αναστρέψιμες ιστολογικές μεταβολές.
Η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού. Τα φάρμακα και οι φυσικοθεραπείες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.
Περισσότερα εδώ
Οστεοπόρωση και οστεοπορωτικά σπονδυλικά κατάγματα
Η οστεοπόρωση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας γιατί αφορά μεγάλο μέρος του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού της λεγόμενης τρίτης ηλικίας. Πρόκειται για μια συχνή πάθηση του σκελετού που χαρακτηρίζεται από ελαττωμένη οστική αντοχή και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Τα σπονδυλικά κατάγματα από οστεοπόρωση προκαλούν οξύ και χρόνιο πόνο, αναπηρία και ανικανότητα, επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής, αυξάνουν τον κίνδυνο για νέα κατάγματα, αυξάνουν την θνησιμότητα και επιβαρύνουν οικονομικά τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.
Τα φάρμακα και η φυσικοθεραπεία χρησιμοποιούνται κυρίως προληπτικά. Ο μόνος τρόπος άμεσης ανακούφισης από τον πόνο και βελτίωσης της ποιότητας ζωής είναι η οστική ενίσχυση των σπονδύλων με ορθοπεδικό τσιμέντο με τις μεθόδους της σπονδυλοπλαστικής και κυφοπλαστικής.
Κύφωση
Κύφωση (όπου συνήθως υπάρχει λόρδωση) ή υπερκύφωση (όπου φυσιολογικά υπάρχει κύφωση) ονομάζεται η αυξημένη καμπύλη της σπονδυλικής στήλης στο οβελιαίο επίπεδο. Αφορά δηλαδή το σχήμα της σπονδυλικής στήλης όταν την εξετάζουμε από το πλάι και περιγράφει την καμπύλη που έχει το κυρτό προς τα πίσω (και το κοίλο προς τα μπροστά).Η παθολογική κύφωση αφορά σε όλες τις ηλικίες. Προκαλεί πόνο στην πλάτη (ραχιαλγία και οσφυαλγία) και δυσμορφία του κορμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις εκδηλώνεται και με νευρολογικά συμπτώματα.
Αντιμετωπίζεται με ορθοπεδικούς κηδεμόνες, φυσικοθεραπεία και εγχείρηση, ανάλογα με το αίτιο, την ηλικία και το μέγεθος της παραμόρφωσης.
Σκολίωση
Ο όρος σκολίωση περιγράφει την παραμόρφωση που αναφέρεται σε κάθε κλίση της σπονδυλικής στήλης προς το ένα ή το άλλο πλάγιο. Παρουσιάζεται με δυο μορφές: τη λειτουργική και την οργανική. Στην πρώτη μορφή δεν υπάρχει πρωτοπαθής βλάβη της σπονδυλικής στήλης αλλά η η σπονδυλική στήλη κλίνει προς τη μια ή την άλλη πλευρά για να προσαρμοστεί σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις. Μια τέτοια κατάσταση είναι το κόντεμα ενός ποδιού (ανισοσκελία). Επίσης σε πολλές περιπτώσεις οσφυαλγίας η σπονδυλική στήλη παίρνει διάφορες θέσεις που ανακουφίζουν από τον πόνο (ανταλγική σκολίωση). Η οργανική σκολίωση είναι αποτέλεσμα μόνιμης βλάβης, δηλαδή στροφής ή παραμόρφωσης των σπονδύλων.
Περισσότερα εδώ
Σπονδυλόλυση
Ο όρος σπονδυλόλυση σημαίνει κάταγμα (σπάσιμο) σε μια περιοχή του σπονδύλου που λέγεται ισθμός. Με το σπάσιμο αυτό διαχωρίζονται οι αρθρώσεις από το σώμα του σπονδύλου με αποτέλεσμα να μπορεί το σώμα του σπονδύλου να γλιστρήσει προς τα εμπρός. Το κάταγμα συμβαίνει συνήθως στην εφηβική ηλικία και μπορεί να οδηγήσει σε ολίσθηση ή η βλάβη να σταθεροποιηθεί. Πολλές φορές η ολίσθηση γίνεται αρκετά αργότερα όταν και οι άλλοι σταθεροποιητικοί μηχανισμοί αποτύχουν.
Το σύμπτωμα με το οποίο εκδηλώνεται είναι ο πόνος στη μέση που επιδεινώνεται με την δραστηριότητα.
Η αντιμετώπιση είναι αρχικά συντηρητική και εάν δεν επέλθει σταθεροποίηση χειρουργική. Επί συγκεκριμένων ενδείξεων εφαρμόζουμε ειδική τεχνική για την σταθεροποίηση του κατάγματος χωρίς σπονδυλοδεσία.
Σπονδυλολίσθηση
Σπονδυλολίσθηση σημαίνει ότι ένας σπόνδυλος ολισθαίνει πάνω σε έναν άλλο. Πρόκειται για μη φυσιολογική μετατόπιση πέρα από το όρια της φυσιολογικής κίνησης της σπονδυλικής στήλης. Δεν έχει σχέση με μετατόπιση μεσοσπονδύλιου δίσκου.Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε περιοχή της σπονδυλικής στήλης αλλά πιο συχνά συμβαίνει στην οσφυϊκή μοίρα.Εξ’ορισμού σημαίνει μηχανική αστάθεια που προϋπήρξε και σταθεροποιήθηκε ή υπάρχει και εξελίσσεται. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει διαφορετική συμπτωματολογία.
Περισσότερα εδώ
Κατάγματα και εξαρθρήματα
Οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης ανήκουν στις κακώσεις υψηλής ενέργειας και προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα, πτώσεις από ύψος και σπανιότερα από άμεση πλήξη. Οι άνδρες τραυματίζονται τέσσερις φορές συχνότερα από τις γυναίκες. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών με τραύμα στη σπονδυλική στήλη έχει τροποποιηθεί σημαντικά. Η πρόγνωση όμως της πλήρους βλάβης του νωτιαίου μυελού δεν έχει βελτιωθεί και οδηγεί σε μη αναστρέψιμη τετραπληγία ή παραπληγία ανάλογα με το επίπεδο της βλάβης.
Περισσότερα εδώ
Οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης μπορεί να είναι πρωτοπαθείς ή μεταστατικοί. Οι πρωτοπαθείς όγκοι είναι συνήθως καλοήθεις αλλά όταν διαταράσσουν τη σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης χρειάζονται χειρουργική θεραπεία.Οι μεταστάσεις αντιμετωπίζονται με χειρουργικές μεθόδους για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και σε ορισμένες περιπτώσεις να βελτιώσουν και το προσδόκιμο επιβίωσης