Ο όρος σκολίωση περιγράφει την παραμόρφωση που αναφέρεται σε κάθε κλίση της σπονδυλικής στήλης προς το ένα ή το άλλο πλάγιο. Είναι ένα σύμπτωμα πολλών νοσημάτων. Παρουσιάζεται με δυο μορφές: τη λειτουργική και την οργανική. Στην πρώτη μορφή δεν υπάρχει πρωτοπαθής βλάβη της σπονδυλικής στήλης αλλά η η σπονδυλική στήλη κλίνει προς τη μια ή την άλλη πλευρά για να προσαρμοστεί σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις. Μια τέτοια κατάσταση είναι το κόντεμα ενός ποδιού (ανισοσκελία). Επίσης σε πολλές περιπτώσεις οσφυαλγίας η σπονδυλική στήλη παίρνει διάφορες θέσεις που ανακουφίζουν από τον πόνο (ανταλγική σκολίωση).
Η οργανική σκολίωση είναι αποτέλεσμα μόνιμης βλάβης, δηλαδή στροφής ή παραμόρφωσης των σπονδύλων. Tαξινομείται ανάλογα με την αιτιολογία σε:
ιδιοπαθής σκολίωση (άγνωστη αιτιολογία)
νευρομυϊκή σκολίωση (π.χ. εγκεφαλική παράλυση, SMA, μυϊκή δυστροφία Duchenne)
συγγενής σκολίωση
σκολίωση με νευροϊνωμάτωση
σκολίωση σε σύνδρομα υπερελαστικότητας (π.χ. Marfan, Ehlers-Danlos)
τραυματική σκολίωση (μετά από κάταγματα σπονδύλων)
εκφυλιστική (de novo) σκολίωση
Στο παρακάτω video μιλούν για τη σκολίωση και την αντιμετώπισή της, ο Καθηγητής Ορθοπαιδικής κ. Π.Ν. Σουκάκος και ο Παιδοψυχίατρος κ. Δ. Καραγιάννης
... Υποπτευόμαστε σκολίωση όταν υπάρχει ασυμμετρία στο ύψος των ώμων, προπέτεια της μιας ωμοπλάτης και μη ομαλό σχήμα της μέσης.Ο παιδίατρος, ο γενικός γιατρός ή φυσικοθεραπευτής δεν μπορούν να διαγνώσουν τη σκολίωση. Οφείλουν όμως να την ανακαλύψουν και να παραπέμψουν το παιδί σε ειδικό.
Περισσότερα εδώ
Γιατί ιδιοπαθής;
Η ιδιοπαθής σκολίωση των εφήβων είναι η άγνωστης αιτιολογίας οργανική σκολίωση που την ανακαλύπτουμε στις ηλικίες από 10 έως 18 ετών.
Είναι ο πιο συχνός τύπος σκολίωσης και παρά την εκτεταμένη και πολύχρονη επιστημονική έρευνα δεν έχει βρεθεί αιτιοπαθολογικός μηχανισμός. Γι΄αυτό την ονομάζουμε ιδιοπαθή, δηλαδή χωρίς γνωστή αιτία, προερχόμενη από "ίδιον πάθος".
Περισσότερα εδώ
... Η σκολίωση ανευρίσκεται στους ενήλικες σε πολύ υψηλά ποσοστά. Σε ηλικίες άνω των 40 ετών, 1 στους 10 περίπου έχει σκολίωση (11,1%, ) και το ποσοστό αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες ...Οι ασθενείς αναζητούν ιατρική βοήθεια κυρίως λόγω του πόνου στην πλάτη, τη μέση και τα πόδια, που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής τους.
Οι κηδεμόνες σκολίωσης δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στη σκολίωση ενηλίκων
Περισσότερα εδώ
Σήμερα ο κηδεμόνας (brace), με ασθενή επιστημονική τεκμηρίωση, θεωρείται ο μόνος μη χειρουργικός τρόπος για να σταματήσεις την εξέλιξη μιας σκολίωσης στον αναπτυσσόμενο σκελετό.Περισσότερα εδώ