Σπονδυλοδεσία με κυφοπλαστική

Γυναίκα 67 ετών, μετά από πτώση από ύψος στο σπίτι της, υπέστη κάταγμα του 3ου οσφυϊκού σπονδύλου. Μετά το ατύχημα είχε έντονο πόνο στη μέση που την ανάγκαζε να παραμένει ακίνητη. 
Η κάκωση της σπονδυλικής στήλης στήλης δεν είχε προκαλέσει νευρολογική βλάβη. Είχε έντονη ευαισθησία στην περιοχή που αντιστοιχεί στην ακανθώδη απόφυση του Ο3 σπονδύλου. Προ 2 ετών είχε διαγνωσθεί ότι έπασχε από οστεοπόρωση και ήταν σε αγωγή με διφωσφονικά. Δεν είχε άλλα προβλήματα υγείας.

Η απλή ακτινογραφία ανέδειξε το κάταγμα του 3ου οσφυϊκού σπονδύλου και απώλεια της φυσιολογικής οσφυϊκής λόρδωσης. Η αξονική τομογραφία έδειξε ότι πρόκειται για συντριπτικό σπονδυλικό κάταγμα με καταστροφή της άνω τελικής πλάκας του σπονδύλου και επιμήκη διαχωρισμό του σώματος που είχε προκαλέσει επιπλέον σημαντική στένωση του σπονδυλικού σωλήνα.


 
Αποφασίσθηκε η χειρουργική αντιμετώπιση του κατάγματος γιατί η "ακίνδυνη" συντηρητική αγωγή έχει πολλά μειονεκτήματα: 1, απαιτεί μακροχρόνιο κλινοστατισμό που συνήθως ξεπερνά το μήνα για την αντιμετώπιση του πόνου, 2. η παραμονή στο κρεββάτι και η ακινησία εκτός των άλλων προκαλεί σημαντική απώλεια οστικής μάζας και ειδικά σε ασθενή με οστεοπόρωση αυξάνει τον κίνδυνο νέων καταγμάτων, 3. τα κατάγματα αυτού του είδους δεν "κολλάνε" εύκολα ούτε σωστά με αποτέλεσμα χρόνιο πόνο στη μέση,  4. η σπονδυλική στένωση δεν αντιμετωπίζεται και επιδεινώνεται και 5. η καθυστερημένη χειρουργική αντιμετώπιση έχει λιγότερο καλά αποτελέσματα από την πρώιμη σωστή χειρουργική θεραπεία.

Η ασθενής χειρουργήθηκε την 3η ημέρα μετά το ατύχημα. Έγινε σπονδυλοδεσία και οστική ενίσχυση του σπασμένου σπονδύλου με ειδικό ορθοπεδικό "τσιμέντο". Αποκαταστάθηκε το σχήμα του σπονδύλου και διορθώθηκε η παραμόρφωση στο οβελιαίο επίπεδο κατά 18 μοίρες. 

Η ασθενής περπάτησε με μια απλή ελαστική ζώνη την επόμενη μέρα του χειρουργείου. Δεν χρειάσθηκε μετάγγιση αίματος. Έμεινε στο Νοσοκομείο συνολικά 4 ημέρες μετά την εγχείρηση. Το μόνο μετεγχειρητικό της πρόβλημα ήταν η αδράνεια του εντέρου (ειλεός) λόγω της κάκωσης και του κλινοστατισμού, Μπορούσε να φροντίζει μόνη της τον εαυτό της μετά από μια εβδομάδα και επανήλθε πλήρως στο προηγούμενο επίπεδο δραστηριότητας που είχε χωρίς περιορισμούς μετά από 2 μήνες χωρίς φυσικοθεραπείες. Συνεχίζει να είναι σε αντιοστεοπορωτική αγωγή και παρακολούθηση και 4 χρόνια μετά δεν έχει υποστεί άλλο κάταγμα.


Λ. Γ. Κολλίντζας: Ειδικός Ορθοπαιδικός - Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης:

Η σύγχρονη αντιμετώπιση των σπονδυλικών καταγμάτων αποκαθιστά την λειτουργία της σπονδυλικής στήλης: 1. ανώδυνη και εμβιομηχανικά οικονομική στήριξη του κορμού και 2. προστασία του νευρικού συστήματος
Comments