Περίπτωση Ιδιοπαθούς Σκολίωσης Ενηλίκων

Περίπτωση 1

Ασθενής 23 ετών με ιδιοπαθή σκολίωση, γνωστή από την ηλικία των 12. Ακολούθησε θεραπεία με κηδεμόνα για 2 χρόνια, μέχρι την ηλικία των 15. Η σκολίωση αρχικά ήταν 22 μοίρες. Στην ηλικία των 19 ετών η σκολίωση ήταν 45 μοίρες και δόθηκαν οδηγίες για άσκηση. 
Επανήλθε μετά 3 χρόνια παραπονούμενη για πόνο στην πλάτη μετά από κόπωση. Η σκολίωση δεν είχε μεγαλώσει. Έκανε εργασία που απαιτούσε πολύωρη ορθοστασία και παρά το ότι γυμναζόταν τακτικά η κατάσταση δεν βελτιωνόταν. Είχε επίσης σημαντικό ενδιαφέρον για την εμφάνιση της και την ενοχλούσε η εικόνα του κορμού της.


Πρόκειται για διπλή θωρακική σκολίωση με σημαντική ανύψωση του αριστερού ώμου. Λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της ασθενούς για καλό αισθητικό αποτέλεσμα και με σκοπό τη διατήρηση λειτουργικής κινητικότητας της οσφυϊκής μοίρας για να συνεχίσει τον αθλητικό τρόπο ζωής της, έγινε εκλεκτική σπονδυλοδεσία και διόρθωση της σκολίωσης μόνο κατά 50% . Αποκαταστάθηκε η συμμετρία των ώμων και η ισορροπία του κορμού.
Το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό για την ασθενή και για το γιατρό. (Κλινική φωτογραφία 2 χρόνια μετά την εγχείρηση)


Ακτινογραφία 6 χρόνια μετά την εγχείρηση. (Έχει αφαιρεθεί το μεσαίο εγκάρσιο συνδετικό γιατί ήταν ψηλαφητό και προκαλούσε ενόχληση κατά την άμεση επαφή). Η σπονδυλική στήλη είναι σε ισορροπία τόσο στο μετωπιαίο όσο και στο οβελιαίο επίπεδο.


Περίπτωση 2

Γυναίκα 37 ετών μητέρα 2 παιδιών,με γνωστή σκολίωση από την εφηβεία αποφάσισε να χειρουργηθεί λόγω επιδεινούμενης παραμόρφωσης και πόνου που περιόριζε την ποιότητα της ζωής της.


Πρόκειται για σκολίωση 70 μοιρών που δεν διορθώνεται σημαντικά με πλάγια κλήση του κορμού και δημιουργεί ασταθή ισορροπία του κορμού προς τα αριστερά.

 Υποβλήθηκε σε οπίσθια διορθωτική σπονδυλοδεσία με οστεοτομίες Ponte στην οσφυϊκή καμπύλη. Η σπονδυλοδεσία σταμάτησε στον Ο4.


Η ακτινογραφία είναι 3 μήνες μετά την εγχείρηση.
Comments