Ιδιοπαθής Εφηβική Σκολίωση - Χειρουργική Αντιμετώπιση


Κορίτσι ηλικίας 13 ετών προσήλθε με σοβαρή παραμόρφωση του κορμού λόγω σκολίωσης. Η μητέρα της παρατήρησε την παραμόρφωση πριν από ένα έτος. Απευθύνθηκε σε Νοσοκομείο Παίδων όπου και συνεστήθη ορθοπαιδικός κηδεμόνας !!!

Στο οικογενειακό ιστορικό αναφέρεται ότι στην οικογένεια του πατέρα υπάρχουν περιπτώσεις σκολίωσης (1η εξαδέλφη). Το παιδί δεν παραπονείται για σωματικά συμπτώματα αλλά ντρέπεται για την εμφάνισή του. Στην κλινική εξέταση διαπιστώνεται ευμεγέθης θωρακικός ήβος (δηλ. καμπούρα) που επιδεινώνεται με την επίκυψη, κλίση του κορμού προς τα δεξιά, ασυμμετρία των ώμων και ασυμμετρία του στήθους. Δεν διαπιστώνεται νευρολογική σημειολογία ή άλλη παθολογία. Η μαγνητική τομογραφία (MRI) είναι αρνητική.
Η ακτινογραφία της απεικονίζει  πολύ μεγάλη δεξιά θωρακική  σκολίωση  85 μοιρών και οι ακτινογραφίες με κλίση αποκαλύπτουν  ότι πρόκειται για πολύ δύσκαμπτη παραμόρφωση. (Οι 
ακτινογραφίες με κλίση δεξιά και αριστερά γίνονται μόνο πριν από την εγχείρηση για τον προεγχειρητικό σχεδιασμό της επέμβασης. Δεν πρέπει να γίνονται για κανένα άλλο λόγο για να αποφεύγεται η άχρηστη ακτινοβόληση).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νεαρή έφηβη έχει σοβαρή ιδιοπαθή σκολίωση και χρειάζεται χειρουργική θεραπεία αφού έχει αποδειχθεί ότι καμπύλες με μέγεθος μεγαλύτερο των 50 μοιρών, συνεχίζουν να επιδεινώνονται ακόμα και μετά τη σκελετική ωρίμανση, και προκαλούν νόσο που επηρεάζει τη ποιότητα της ζωής κυρίως λόγω του πόνου και της συναισθηματικής - ψυχολογικής επιβάρυνσης.


Υποβλήθηκε σε σπονδυλοδεσία με στόχο τη σταθεροποίηση και τη διόρθωση της παραμόρφωσης. Η εγχείρηση έγινε με οπίσθια μόνο προσπέλαση και χρησιμοποιήθηκαν διαυχενικές βίδες ως εμφυτεύματα αγκίστρωσης των ράβδων. Η σκολίωση διορθώθηκε κατά 50 %. Η σπονδυλοδεσία σταμάτησε στον 3ο οσφυϊκό σπόνδυλο για να διατηρηθεί λειτουργική κινητικότητα στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Είναι πρακτική μας να προσπαθούμε πάντα να τελειώνουμε τη σπονδυλοδεσία όσο γίνεται υψηλότερα για να μη καταργείται η κίνηση της μέσης και να διατηρούμε ή να αποκαθιστούμε εκτός από τη μετωπίαια και την οβελιαία ισορροπία του σώματος. Ο στόχος είναι να προσφέρουμε μια ανώδυνη σπονδυλική στήλη για πολλά χρόνια.

Κλινικές φωτογραφίες της ασθενούς 6 εβδομάδες και 2 χρόνια μετά την εγχείρηση. Η διόρθωση διατηρείται σε ικανοποιητικό βαθμό. Είναι εμφανής η αποκατάσταση της ισορροπίας του κορμού. Η νεαρή 5 χρόνια μετά την εγχείρηση, συνεχίζει μια φυσιολογική ζωή χωρίς προβλήματα.