Χειρουργική αντιμετώπιση σπονδυλόλυσης χωρίς σπονδυλοδεσία

Η σπονδυλόλυση θεωρείται  η πιο συχνή αιτία του πόνου στη μέση των νεαρών αθλητών. Πρόκειται για κάταγμα από καταπόνηση (stress fracture) στον ισθμό του σπονδύλου. Οι περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Μετά την ύφεση του πόνου επιτρέπεται η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες.
Όταν όμως ο πόνος δεν περνά και ο ασθενής αναγκάζεται να αλλάξει τον τρόπο ζωής του και να σταματήσει τις αγαπημένες του αθλητικές δραστηριότητες, προτείνεται χειρουργική θεραπεία.

Κλινική περίπτωση ισθμικής σπονδυλόλυσης: 

Άνδρας 19 ετών με πόνο στη μέση το τελευταίο έτος, έχει σπονδυλόλυση του Ο5 σπονδύλου. Ο πόνος είναι σημαντικός και δεν του επιτρέπει να συμμετέχει σε σπορ.


Μετά από διαγνωστικό block με τοπικό αναισθητικό, επιβεβαιώθηκε ότι η αιτία του πόνου είναι η σπονδυλόλυση. Η μαγνητική τομογραφία δείχνει ότι ο μεσοσπονδύλιος δίσκος Ο5-Ι1 είναι υγιής.


Στην περίπτωση αυτή έγινε οστεοσύνθεση της σπονδυλόλυσης με την τεχνική Gillet. Αφαιρέθηκε ο ψευδαρθρωσικός ιστός και τοποθετήθηκε λαγόνιο αυτομόσχευμα.


Με την τεχνική αυτή διατηρείται η κινητικότητα της σπονδυλικής μονάδας και επιχειρείται η πόρωση του κατάγματος του ισθμού. Η επιστροφή σε απαιτητικές αθλητικές δραστηριότητες επιτρέπεται μετά από 6 μήνες.