Αντιμετώπιση σκολίωσης με κηδεμόνα DDB

Κορίτσι ηλικίας 11 ετών και 4 μηνών με έμμηνο ρύση από 2 μήνες, διαγνώσθηκε με Ιδιοπαθή Σκολίωση 25 μοιρών (Risser 0). Μετά από 3 μήνες η θωρακική σκολίωση επιδεινώθηκε στις 30 μοίρες και άρχισε θεραπεία με κηδεμόνα κορμού από θερμοπλαστικό υλικό τύπου DDB. Η πιθανότητα επιδείνωσης κατά Lonstein ήταν 99%.

Εικ. 1:

Η ακτινογραφία με τον κηδεμόνα ένα μήνα μετά την εφαρμογή του δείχνει σημαντική διόρθωση της οσφυϊκής καμπύλης και μικρή διόρθωση της θωρακικής καμπύλης. (Ηλικία 11 ετών και 9 μηνών)

Το πρόγραμμα εφαρμογής  του κηδεμόνα ήταν 20 ώρες το 24 ωρο και η νεαρή έφηβη το ακολουθούσε με συνέπεια χωρίς να διαμαρτύρεται. Η παρακολούθηση γινόταν κάθε 6 μήνες με κλινική εξέταση και ακτινογραφία χωρίς τον κηδεμόνα.

Εικ. 2:

Ακτινογραφία full spine, δύο χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας με τον κηδεμόνα, σε ηλικία 13 ετών και 7 μηνών με έμμηνο ρύση 2 χρόνια και σημείο Risser 4. Η σκελετική ανάπτυξη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Η σκολίωση παρέμεινε σταθερή, μικρότερη από 30 μοίρες. Ο κηδεμόνας συνεχίσθηκε για ένα χρόνο μόνο τη νύκτα λόγω κόπωσης του παιδιού.

Εικ. 3:

Ακτινογραφία full spine, τρία χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας με τον κηδεμόνα, σε ηλικία 14 ετών και 7 μηνών με έμμηνο ρύση 3 χρόνια και σημείο Risser 4. Τον τελευταίο χρόνο ακολουθεί ελαστικό ωράριο εφαρμογής με αυστηρή εφαρμογή μόνο τη νύκτα. Παρατηρείται επιδείνωση της θωρακικής καμπύλης κατά 8 μοίρες σε σχέση με την προηγούμενη ακτινογραφία. Το μέγεθος όμως της σκολίωσης δεν ξεπερνά το αρχικό (30 μοίρες). Θεωρούμε τη θεραπεία αποτελεσματική χωρίς να υποβάλλουμε το παιδί σε ισχυρή ψυχολογική πίεση.

Εικ. 4:
Η κλινική εικόνα, 4 χρόνια μετά τη διάγνωση της σκολίωσης, μας δείχνει ότι η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης δεν εξελίχθηκε σε δυσμορφία του κορμού. Η νεαρή κοπέλα πια 
(λίγο πριν τα 16 έτη, Risser 5)  είναι ευχαριστημένη με την εικόνα του σώματος της. Η επίπονη προσπάθειά της είχε αποτέλεσμα.

Εικ. 5:

Η διάρκεια της θεραπείας με τον κηδεμόνα ήταν 4 έτη, με full time πρόγραμμα τα δύο πρώτα χρόνια (20 ώρες το 24 ωρο) και ελαστικό ωράριο τα επόμενο δύο χρόνια (αυστηρά μόνο στον ύπνο, 8 - 10 ώρες το 24 ωρο). Άλλαξε 2 κηδεμόνες. Η θωρακική καμπύλη παρέμεινε στις 30 μοίρες ενώ η οσφυϊκή φαίνεται να βελτιώθηκε κατά 10 μοίρες. Δεν ακολούθησε κανένα ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας ή ειδικών ασκήσεων.
Η θωρακική σκολίωση των 30 μοιρών δεν θεωρείται ότι μεγαλώνει μετά τη σκελετική ωρίμανση και δεν δημιουργεί προβλήματα υγείας . Συνεστήθη επανέλεγχος μετά 5 έτη για παρακολούθηση της οσφυϊκής καμπύλης.