- Πληροφορίες για ασθενείς από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Σπονδυλικής Στήλης (Στα Ελληνικά)
- Πληροφορίες για ασθενείς από την Αμερικανική Ορθοπαιδική Εταιρεία
- Πληροφορίες για ασθενείς από την Εταιρεία Έρευνας της Σκολίωσης (Στα Ελληνικά)
Κήλη Οσφυϊκού Μεσοσπονδύλιου Δίσκου
Οσφυϊκή Σπονδυλική Στένωση
Κήλη Αυχενικού Μεσοσπονδύλιου Δίσκου
Ο όρος αυχενική δισκοκήλη είναι όρος παθολογοανατομικός και περιγράφει την εντοπισμένη παρεκτόπιση δισκικού υλικού πέρα από τα όρια του μεσοσπονδύλιου χώρου. Ο όρος δισκοκήλη από μόνος του δεν υποδηλώνει γνώση της αιτιολογίας ή σχέση με τα συμπτώματα, δεν έχει προγνωστική αξία και δεν σημαίνει ανάγκη για θεραπεία.
Όταν η δισκοκήλη στον αυχένα είναι συμπτωματική εκδηλώνεται με δύο διακριτά κλινικά σύνδρομα την αυχενική ριζοπάθεια και την αυχενική μυελοπάθεια
Αυχενική μυελοπάθεια
Η αυχενική μυελοπάθεια είναι η συχνότερη αιτία επίκτητης σπαστικής παραπάρεσης στους ενήλικες. Συνήθως εκδηλώνεται με βραδύ ρυθμό, ύπουλα, με ακαθόριστα ενοχλήματα και η διάγνωσή της προϋποθέτει υψηλό βαθμό υποψίας. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει δυσκολία στη βάδιση, σπαστικότητα, απώλεια της επιδεξιότητας των κινήσεων, παραισθησίες, ορθοκυστικές διαταραχές και εστιακή ή γενικευμένη αδυναμία. Σε αντίθεση με την ριζοπάθεια, ο πόνος δεν είναι κοινό χαρακτηρηστικό της μυελοπάθειας.
Οφείλεται σε χρόνια πίεση του νωτιαίου μυελού στον οποίο εγκαθίστανται προοδευτικά μη αναστρέψιμες ιστολογικές μεταβολές.
Η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού. Τα φάρμακα και οι φυσικοθεραπείες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.
Περισσότερα εδώ
Οστεοπόρωση και οστεοπορωτικά σπονδυλικά κατάγματα
Κύφωση
Κύφωση (όπου συνήθως υπάρχει λόρδωση) ή υπερκύφωση (όπου φυσιολογικά υπάρχει κύφωση) ονομάζεται η αυξημένη καμπύλη της σπονδυλικής στήλης στο οβελιαίο επίπεδο. Αφορά δηλαδή το σχήμα της σπονδυλικής στήλης όταν την εξετάζουμε από το πλάι και περιγράφει την καμπύλη που έχει το κυρτό προς τα πίσω (και το κοίλο προς τα μπροστά).
Η παθολογική κύφωση αφορά σε όλες τις ηλικίες. Προκαλεί πόνο στην πλάτη (ραχιαλγία και οσφυαλγία) και δυσμορφία του κορμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις εκδηλώνεται και με νευρολογικά συμπτώματα.
Αντιμετωπίζεται με ορθοπεδικούς κηδεμόνες, φυσικοθεραπεία και εγχείρηση, ανάλογα με το αίτιο, την ηλικία και το μέγεθος της παραμόρφωσης.
Σκολίωση
Η οργανική σκολίωση είναι αποτέλεσμα μόνιμης βλάβης, δηλαδή στροφής ή παραμόρφωσης των σπονδύλων.
Σπονδυλόλυση
Ο όρος σπονδυλόλυση σημαίνει κάταγμα (σπάσιμο) σε μια περιοχή του σπονδύλου που λέγεται ισθμός. Με το σπάσιμο αυτό διαχωρίζονται οι αρθρώσεις από το σώμα του σπονδύλου με αποτέλεσμα να μπορεί το σώμα του σπονδύλου να γλιστρήσει προς τα εμπρός. Το κάταγμα συμβαίνει συνήθως στην εφηβική ηλικία και μπορεί να οδηγήσει σε ολίσθηση ή η βλάβη να σταθεροποιηθεί. Πολλές φορές η ολίσθηση γίνεται αρκετά αργότερα όταν και οι άλλοι σταθεροποιητικοί μηχανισμοί αποτύχουν.
Το σύμπτωμα με το οποίο εκδηλώνεται είναι ο πόνος στη μέση που επιδεινώνεται με την δραστηριότητα.
Η αντιμετώπιση είναι αρχικά συντηρητική και εάν δεν επέλθει σταθεροποίηση χειρουργική. Επί συγκεκριμένων ενδείξεων εφαρμόζουμε ειδική τεχνική για την σταθεροποίηση του κατάγματος χωρίς σπονδυλοδεσία.
Σπονδυλολίσθηση
Σπονδυλολίσθηση σημαίνει ότι ένας σπόνδυλος ολισθαίνει πάνω σε έναν άλλο. Πρόκειται για μη φυσιολογική μετατόπιση πέρα από το όρια της φυσιολογικής κίνησης της σπονδυλικής στήλης. Δεν έχει σχέση με μετατόπιση μεσοσπονδύλιου δίσκου.
Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε περιοχή της σπονδυλικής στήλης αλλά πιο συχνά συμβαίνει στην οσφυϊκή μοίρα.
Εξ’ορισμού σημαίνει μηχανική αστάθεια που προϋπήρξε και σταθεροποιήθηκε ή υπάρχει και εξελίσσεται. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει διαφορετική συμπτωματολογία.
Περισσότερα εδώ
Κατάγματα και εξαρθρήματα
