Οι κηδεμόνες έχουν αποτέλεσμα στην εφηβική σκολίωση ...

αναρτήθηκε στις 23 Σεπ 2013, 10:20 π.μ. από το χρήστη Λυκούργος Κολλίντζας   [ ενημερώθηκε 1 Αυγ 2014, 8:54 π.μ. ]
Οι κηδεμόνες έχουν αποτέλεσμα στην Ιδιοπαθή Εφηβική Σκολίωση όταν τα παιδιά τους φορούν τουλάχιστον 13 ώρες την ημέρα. Αυτό έδειξε έρευνα σε Αμερικανικό πληθυσμό εφήβων που ξεκίνησε το 2007. Συμμετείχαν 25 κέντρα των ΗΠΑ και του Καναδά. Η έρευνα ξεκίνησε ως τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη (RCT) της αποτελεσματικότητας του σκληρού κηδεμόνα σε σύγκριση με την απλή παρατήρηση. 
Τελικά, λόγω της άρνησης των γονιών να αφήσουν στην τύχη την επιλογή της θεραπείας και της επιθυμίας τους να αποφασίζουν οι ίδιοι, δημιουργήθηκαν δύο ομάδες. Στην μια ομάδα η αντιμετώπιση επιλέχθηκε τυχαία (116 παιδιά) και στην άλλη ομάδα την αντιμετώπιση επέλεξαν οι γονείς (126). 
Η έρευνα σταμάτησε πρόωρα γιατί οι ερευνητές παρατήρησαν από την αρχή την ανωτερότητα του κηδεμόνα και θεώρησαν ανήθικο να μη προσφέρουν στα παιδιά τη δυνατότητα να σταματήσουν την επιδείνωση της σκολίωσης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 72% των παιδιών που φορούσαν τον κηδεμόνα, ανεξαρτήτως συμμόρφωσης, δεν ξεπέρασαν τις 50 μοίρες που θεωρείτε το χειρουργικό όριο για τη σκολίωση. Σε αντίθεση μόνο το 48% των παιδιών που δεν έβαλαν κηδεμόνα δεν έφθασαν στις 50 μοίρες. Στα παιδιά που φορούσαν το κηδεμόνα περισσότερο από 13 ώρες την ημέρα η επιτυχία έφθανε το 90%.
Υπολογίσθηκε ότι χρειάζεται να φορέσουν 3 παιδιά κηδεμόνα για να μην υποβληθεί σε εγχείρηση το ένα. Ο κηδεμόνας ελαττώνει το σχετικό κίνδυνο της εγχείρησης κατά 56%. 

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine στις 19/9/2013: Effects of Bracing in Adolescents with Idiopathic Scoliosis

Διαβάστε περισσότερα για τους κηδεμόνες εδώ