Ανακοινώσεις

Οι κηδεμόνες έχουν αποτέλεσμα στην εφηβική σκολίωση ...

αναρτήθηκε στις 23 Σεπ 2013, 10:20 π.μ. από το χρήστη Λυκούργος Κολλίντζας   [ ενημερώθηκε 1 Αυγ 2014, 8:54 π.μ. ]

Οι κηδεμόνες έχουν αποτέλεσμα στην Ιδιοπαθή Εφηβική Σκολίωση όταν τα παιδιά τους φορούν τουλάχιστον 13 ώρες την ημέρα. Αυτό έδειξε έρευνα σε Αμερικανικό πληθυσμό εφήβων που ξεκίνησε το 2007. Συμμετείχαν 25 κέντρα των ΗΠΑ και του Καναδά. Η έρευνα ξεκίνησε ως τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη (RCT) της αποτελεσματικότητας του σκληρού κηδεμόνα σε σύγκριση με την απλή παρατήρηση. 
Τελικά, λόγω της άρνησης των γονιών να αφήσουν στην τύχη την επιλογή της θεραπείας και της επιθυμίας τους να αποφασίζουν οι ίδιοι, δημιουργήθηκαν δύο ομάδες. Στην μια ομάδα η αντιμετώπιση επιλέχθηκε τυχαία (116 παιδιά) και στην άλλη ομάδα την αντιμετώπιση επέλεξαν οι γονείς (126). 
Η έρευνα σταμάτησε πρόωρα γιατί οι ερευνητές παρατήρησαν από την αρχή την ανωτερότητα του κηδεμόνα και θεώρησαν ανήθικο να μη προσφέρουν στα παιδιά τη δυνατότητα να σταματήσουν την επιδείνωση της σκολίωσης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 72% των παιδιών που φορούσαν τον κηδεμόνα, ανεξαρτήτως συμμόρφωσης, δεν ξεπέρασαν τις 50 μοίρες που θεωρείτε το χειρουργικό όριο για τη σκολίωση. Σε αντίθεση μόνο το 48% των παιδιών που δεν έβαλαν κηδεμόνα δεν έφθασαν στις 50 μοίρες. Στα παιδιά που φορούσαν το κηδεμόνα περισσότερο από 13 ώρες την ημέρα η επιτυχία έφθανε το 90%.
Υπολογίσθηκε ότι χρειάζεται να φορέσουν 3 παιδιά κηδεμόνα για να μην υποβληθεί σε εγχείρηση το ένα. Ο κηδεμόνας ελαττώνει το σχετικό κίνδυνο της εγχείρησης κατά 56%. 

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine στις 19/9/2013: Effects of Bracing in Adolescents with Idiopathic Scoliosis

Διαβάστε περισσότερα για τους κηδεμόνες εδώ
   

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος εγχείρησης για κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου;

αναρτήθηκε στις 16 Ιαν 2013, 9:54 π.μ. από το χρήστη Λυκούργος Κολλίντζας   [ ενημερώθηκε 16 Ιαν 2013, 10:01 π.μ. ]

Οι διαθέσιμες χειρουργικές τεχνικές σήμερα, για την εκτέλεση της δισκεκτομής είναι εκτός της κλασσικής ανοικτής μεθόδου και της μικροδισκεκτομής, η διαδερμική ενδοσκοπική δισκεκτομή και η δισκεκτομή δια μέσω σωληνωτών διαστολέων που μπορούν να χαρακτηρισθούν ως ελάχιστης επεμβατικότητας χειρουργικές τεχνικές γιατί ελαχιστοποιούν το χειρουργικό τραύμα που προκαλείται για την προσπέλαση της κήλης.

Η συγκριτική ανάλυση των αποτελεσμάτων των παραπάνω μεθόδων έδειξε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους. Οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας προσφέρουν μικρότερο χρόνο νοσηλείας και ταχύτερη ανάρρωση. Σε ότι αφορά όμως τα μακροχρόνια αποτελέσματα δεν φαίνεται να πλεονεκτούν. Κοστίζουν όμως περισσότερο γιατί χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία και αναλώσιμα.

Στην πραγματική ζωή, τα καλύτερα αποτελέσματα στις εγχειρήσεις σπονδυλικής στήλης επιτυγχάνονται όταν ο χειρουργός ξέρει τι κάνει και βλέπει τι κάνει κατά τη διάρκεια της εγχείρησης.

Διαβάστε περισσότερα στο OrthoSpine.Gr - News

Πόσο επικίνδυνη είναι μια εγχείρηση στη σπονδυλική στήλη ;

αναρτήθηκε στις 14 Δεκ 2012, 1:11 π.μ. από το χρήστη Λυκούργος Κολλίντζας

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα στατιστική μελέτη, από μέλη της Εταιρείας Έρευνας της Σκολίωσης (Scoliosis Research Society) που παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με την πιθανότητα θανάτου μετά από μια επέμβαση σπονδυλικής στήλης. Σε σύνολο 107.966 ασθενών που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση από το 2004 έως το 2007 από εκπαιδευμένους χειρουργούς σπονδυλικής στήλης, οι ασθενείς όλων των ηλικιών και όλων των διαγνώσεων που κατέληξαν έως 60 ημέρες μετά το χειρουργείο, ήταν 197. Έτσι η πιθανότητα θανάτου μετά από μια επέμβαση στη σπονδυλική στήλη μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι γενικά 1,8/1000. Στα παιδιά ο κίνδυνος είναι 1,3/1000 και στους ενήλικες 2/1000. Ο κίνδυνος θανάτου σε εγχείρηση σκολίωσης είναι 0,2/1000 σε ασθενείς με ηλικία μικρότερη των 21 ετών. Ο αντίστοιχος κίνδυνος στην πιο συχνή επέμβαση στα παιδιά παγκοσμίως, την αμυγδαλεκτομή, είναι 0,06/1000.

Διαβάστε περισσότερα στο OrthoSpine.Gr - News

Προληπτικός έλεγχος σκολίωσης και κύφωσης στα σχολεία

αναρτήθηκε στις 24 Νοε 2012, 11:21 π.μ. από το χρήστη Λυκούργος Κολλίντζας   [ ενημερώθηκε 13 Αυγ 2016, 7:23 π.μ. ]

 
Η σοβαρή σκολίωση και η κύφωση είναι παραμορφώσεις που προλαμβάνονται. Προσβάλουν τον αναπτυσσόμενο σκελετό και εμφανίζονται συνήθως την περίοδο της ταχείας ανάπτυξης λίγο πριν την εφηβεία - από τα 9 έως τα 12 στα κορίτσια και στα 13 με 14 έτη στα αγόρια. Σπανιότερη είναι η σκολίωση πρώιμης έναρξης που εμφανίζεται πριν τα 6 έτη αλλά έχει δυσμενέστερη πρόγνωση.

Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία γιατί μπορούμε να τροποποιήσουμε την φυσική ιστορία της πάθησης είτε περιορίζοντας το μέγεθος της παραμόρφωσης με ορθοπαιδικούς κηδεμόνες είτε διορθώνοντας την παραμόρφωση με χειρουργικές επεμβάσεις.

Το θέμα της οργάνωσης και εκτέλεσης συστηματικών ελέγχων για τη διάγνωση της σκολίωσης στα σχολεία (school screening) είναι αρκετά αμφιλεγόμενο

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει καθορίσει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να γίνονται έρευνες του πληθυσμού για συγκεκριμένα νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις:
  1. Η κατάσταση πρέπει να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας
  2. Θα πρέπει να υπάρχει θεραπεία
  3. Τα απαραίτητα μέσα για τη διάγνωση και θεραπεία πρέπει να είναι διαθέσιμα
  4. Θα πρέπει να υπάρχει μια λανθάνουσα φάση του νοσήματος
  5. Θα πρέπει να υπάρχει ένα αξιόπιστο test ή εξέταση για τη διάγνωση
  6. Η εξέταση πρέπει να είναι αποδεκτή από τον πληθυσμό
  7. Η φυσική ιστορία της νόσου πρέπει να είναι γνωστή και κατανοητή
  8. Πρέπει να έχει συμφωνηθεί ποιος πρέπει να θεραπευθεί
  9. Το συνολικό κόστος για την ανακάλυψη μιας περίπτωσης πρέπει να μην επιβαρύνει τις γενικές ιατρικές δαπάνες
  10. Το προγράμμα ελέγχου πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία και όχι να γίνεται αποσπασματικά και για μια φορά

Η σκολίωση περισσότερο και η κύφωση λιγότερο είναι καταστάσεις που πληρούν τα περισσότερα από τα παραπάνω κριτήρια ή προϋποθέσεις. Υπάρχει όμως σοβαρή κριτική που αφορά στον κίνδυνο της υπερδιάγνωσης (schooliosis), λανθασμένης δηλαδή διάγνωσης που οδηγεί σε ανώφελες ιατρικές εξετάσεις και παρεμβάσεις που επιβαρύνουν ψυχολογικά και οικονομικά τους εφήβους και τις οικογένειές τους.

Ο κίνδυνος πρόκλησης ιατρογενούς βλάβης σε ένα παιδί με μια μικρή ασυμμετρία στη σπονδυλική του στήλη που ίσως δεν θα του δημιουργούσε ποτέ πρόβλημα υγείας είναι υπαρκτός και προέρχεται από τη χρήση πολλών ακτινογραφιών, επίπονων προγραμμάτων φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης, χρήση κηδεμόνων (braces) που στιγματίζουν και περιθωριοποιούν τα παιδιά στην ευαίσθητη εφηβική ηλικία.

Ο αντίλογος είναι ότι πολλά παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε τακτική ουσιαστική ιατρική παρακολούθηση και εξειδικευμένη θεραπευτική προσέγγιση. Ειδικά σήμερα, στην εποχή της γενικευμένης κρίσης, οικονομικής και θεσμικής, με το υγειονομικό προσωπικό του δημόσιου τομέα να λιγοστεύει και το κράτος να περικόπτει οριζόντια τις δαπάνες υγείας, οι περιπτώσεις σοβαρών σπονδυλικών παραμορφώσεων θα αυξάνονται.

Για τους λόγους αυτούς η πρωτοβουλία του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας να συμπεριλάβει τον έλεγχο της σπονδυλικής στήλης στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου στα σχολεία, είναι σημαντική και δείγμα κοινωνικής αλληλεγγύης.  Για να είναι όμως πραγματικά χρήσιμη πρωτοβουλία που δεν θα οδηγήσει σε υπερδιάγνωση και άχρηστες παραπομπές για επιπλέον εξετάσεις, το εγχείρημα θα πρέπει να στελεχωθεί από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό ή εθελοντές με αυτογνωσία, πρόθυμους να εκπαιδευθούν και να συνεργαστούν. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα έχει την αμέριστη υποστήριξή μας.

Αναφορές:


Σχόλια ασθενών για τους κηδεμόνες

αναρτήθηκε στις 20 Νοε 2012, 2:50 μ.μ. από το χρήστη Λυκούργος Κολλίντζας   [ ενημερώθηκε 24 Νοε 2012, 9:23 π.μ. ]

Εάν πληκτρολογήσεις τη λέξη "σκολίωση" στο google θα πάρεις περίπου 67.800 αποτελέσματα. Εάν προσπεράσεις τις διαφημίσεις θα βρεις ένα forum όπου αρκετοί γονείς αναζητούν πληροφορίες και συμβουλές. Από εκεί λοιπόν σταχυολογώ τα παρακάτω σχόλια: (η ορθογραφία έχει διατηρηθεί)


....το θεμα σκολιωση ειναι πολυ μεγαλο ....να φορεσει κηδεμονα το παιδι ειναι μια διαδικασια..πως να το πω τωρα......
το παιδι νιωθει αβολα πολυ και ψυχολογικα και θα αντιμετωπισει αρκετες δυσκολιες...το πηγατε καπου τελικα?φυσιοθεραπευτης εδωσε ασκησεις?(ξερω οτι εχουν φτωχο αποτελεσμα)για πες...


....ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΟΙΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ. ΕΙΧΑ ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΕΒΑΛΑ ΚΗΔΕΜΟΝΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΝΤΕΞΑ. ΤΟΝ ΕΒΑΛΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΕΛΕΓΑ ΣΤΗΝ ΜΑΝΑ ΜΟΥ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕ ΠΑΡΕΙ ΘΑ ΜΕ ΠΑΡΕΙ ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΙ. ΕΦΤΑΣΑ ΤΙΣ 60 ΜΟΙΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΗΞΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΠΟΝΔΥΛΩΔΕΣΙΑ .....


.....Εμένα με κατάλαβαν στα 14, έβαλα κηδεμόνα και χειρουργήθηκα στα 15. Είχα 60 μοίρες...
.....Ειχα διπλη σκολιωση με την θωρακικη στις 60+ μοιρες. Δοκιμασα 2 κηδεμονες αλλα θεωρω οτι ειναι παρα πολυ ψυχοφθορο για εναν εφηβο να φοραει 23 ωρες το 24ωρο αυτο το...κλουβι. Τα αποτελεσματα των κηδεμονων σε μεγαλες σκολιωσεις ειναι αμφιβολα και προσωρινα μιας και αργοτερα στην ζωη ( με μια εγκυμοσυνη, καθως γερναμε ) το προβλημα παραμενει και γινεται χειροτερο. 


Εκανα εγχειρηση στα 15 .....

..... οι μοιρες ηταν 45 ,και την σκολιωση την εχω χαμηλα στη μεση

για να μην σας κουρασω φορεσα κηδεμονα μεχρι τα 17 μου
πραγματικα πολυ κουραστικο αλλα ειχα πολυ ψυχολογικη βοηθεια απο την οικογενεια μου ,χρειαζεται υπομονη και υποστηριξη
φυσικα η σκολιωση μου δεν μειωθηκε αρκετα αλλα ουτε αυξηθηκε που αυτο ηταν και το ζητουμενο .....


.....Eimai 29 etwn kai foresa khdemona apo ta 9 ews ta 17. Auto pou mporw na pw, einai oti xreiazetai megalh upostiriksh apo tous goneis gia na mporesei ena paidi na prosarmostei se mia tetoia katastash. Oi goneis mou antimetwpisan to thema polu thetika kai prospathisan na to metadwsoun etsi kai se emena. Apo thn arxh mou elegan oti auto tha ginei gia na exw isia plati, na kanw wraio swma, kai na mporesw na exw mia wraia kormostasia kai mia lepti mesh... Etsi ksekinisa na to foraw exontas ena stoxo kai perimenontas to kalutero.
Ektos apo thn prwth ebdomada prosarmoghs pou htan arketa epwdhnh, de mporw na pw oti mou dhmiourgise idiaitera problimata. Isws me periorize ligo sthn kinhsh, alla de niwthw na sterithika kati epeidh forousa khdemona...Bebaia den hmoun kai idiaitera uperkinitikh san paidi..... Otan eftasa sta 16-17 th forousa polu ligoteres wres ap'oti sthn arxh opote ta pragmata eginan pio eukola....


......Η δικη μου σκολιωση (πολυ μεγαλη) δεν ειχε καμια βελτιωση με τους κηδεμονες. Ειχα φτιαξει κηδεμονες στην Ελλαδα και στην Αμερικη και ακομα θυμαμαι ποσο επωδυνο ηταν για εμενα και σωματικα αλα κυριως, ψυχικα. ....


......εχω φτασει στις 80 μοιρες.ασχολουμε με τη γεωργια και οταν βρηκαν τι εχω ηταν ηδη αργα.εκτος αυτου πληρωσα σε 2 απατεωνες σχεδον 1.000.000 για επισκεψεις και 2 ναρθηκες αλλα τιποτα.ειμαι 37 .....


Δείτε και την ανάρτηση "Το elenaki συμβουλεύει" εδώ

Είναι αποτελεσματικοί οι κηδεμόνες σκολίωσης;

αναρτήθηκε στις 18 Νοε 2012, 1:21 μ.μ. από το χρήστη Λυκούργος Κολλίντζας

Η έναρξη συντηρητικής θεραπείας με κηδεμόνες χωρίς να προηγηθεί περίοδος παρακολούθησης ή χωρίς εκτίμηση της πιθανότητας επιδείνωσης υποβάλλει σε άχρηστη θεραπεία το 70% - 80% των εφήβων με σκολίωση.

Ο μύθος: Οι νάρθηκες και οι ασκήσεις αποτρέπουν τις εγχειρήσεις.
Η αλήθεια: από τα στοιχεία που έχουμε σήμερα 18 έως 42% των παιδιών που θεραπεύονται με κηδεμόνες , θα χρειαστούν τελικά σπονδυλοδεσία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Θεραπεία καταγμάτων από οστεοπόρωση

αναρτήθηκε στις 10 Νοε 2012, 5:19 π.μ. από το χρήστη Λυκούργος Κολλίντζας   [ ενημερώθηκε 15 Νοε 2012, 1:08 μ.μ. ]

Balloon Kyphoplasty Animatιon. Τι είναι η κυφοπλαστική;

Πολλοί ασθενείς με κατάγματα από οστεοπόρωση στη σπονδυλική στήλη υποφέρουν χωρίς διάγνωση ή χωρίς την κατάλληλη θεραπεία.
Σήμερα με μια απλή, αναίμακτη χειρουργική επέμβαση που γίνεται με τοπική αναισθησία είναι δυνατόν να απαλλαγούν άμεσα από τον πόνο και να επιστρέψουν στο προηγούμενο επίπεδο της δραστηριότητας τους.
Οι επιπλοκές είναι αμελητέες όταν οι επεμβάσεις γίνονται από εκπαιδευμένους ορθοπαιδικούς και το κόστος καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Δείτε το video και στείλτε τις ερωτήσεις σας.

Υπάρχει τρόπος να μην πονάς

αναρτήθηκε στις 10 Νοε 2012, 5:13 π.μ. από το χρήστη Λυκούργος Κολλίντζας   [ ενημερώθηκε 21 Νοε 2012, 12:28 π.μ. ]

Βίντεο YouTube

Επισκληρίδιος ένεση για αναλγησία στην οξεία φάση της ισχιαλγίας: όταν ο πόνος είναι έντονος και ο ασθενής δεν μπορεί να τον αντέξει ακόμα κι όταν παίρνει ισχυρά παυσίπονα υπάρχει τρόπος να ανακουφιστεί. Με μια απλή, ακίνδυνη και ανώδυνη ιατρική πράξη γίνεται έγχυση τοπικού αναισθητικού με ή χωρίς κορτιζόνη στην περιοχή που βρίσκεται το ερεθισμένο νεύρο και ο πόνος σταματά. Αυτό μπορεί να διαρκέσει άλλοτε άλλο χρόνο, διαφορετικό για κάθε ασθενή που κυμαίνεται από μέρες έως μήνες. Το ανώδυνο όμως διάστημα που επιτυγχάνεται μπορεί να το εκμεταλλευθεί ο ασθενής με τον φυσικοθεραπευτή του για να εφαρμόσουν ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα αποκατάστασης. Η ένεση μπορεί να επαναληφθεί μετά από 10 ημέρες και μέχρι τρεις φορές αναλόγως την ανταπόκριση. Αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης των οξέων επώδυνων ριζιτικών συνδρομών (ισχιαλγία, μηραλγία, ωμοβραχιόνια νευραλγία)
Η μέθοδος της επισκηριδίου ένεσης είναι ευρύτερα γνωστή ως μέθοδος αναισθησίας κατά τη διάρκεια του τοκετού. Χρησιμοποιείται από παλιά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και για την ανακούφιση ασθενών με οσφυαλγία και ισχιαλγία, μόνο που στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούνται διαφορετικές ποσότητες φαρμάκων. Η κλασική επισκληρίδιος έχει το μειονέκτημα ότι γίνεται τυφλά, χωρίς ακτινολογική καθοδήγηση και τα φάρμακα εγχύονται στο πίσω μέρος του επισκληριδίου χώρου μακριά από την ερεθισμένη περιοχή. Γι΄αυτό και η άμεση αποτελεσματικότητα είναι περίπου 40%. Το ίδιο περίπου ή και λιγότερο αποτελεσματική είναι η έγχυση φαρμάκων από το χίασμα του ιερού οστού στην περιοχή του κόκκυγα (caudal injection).Σήμερα έχουμε την τεχνολογία που μας επιτρέπει να κάνουμε στοχευμένες εγχύσεις στην περιοχή του προβλήματος. Αυτό προϋποθέτει ότι έχει προηγηθεί κλινική εξέταση και απεικονιστικός έλεγχος του ασθενή από εξειδικευμένο κλινικό γιατρό που είναι σε θέση να αξιολογήσει και να ερμηνεύσει τα κλινικά και απεικονειστικά ευρήματα. Ο ειδικός χειρουργός σπονδυλικής στήλης θα εκτελέσει ο ίδιος την εκλεκτική επισκληρίδιο ένεση ή θα παραπέμψει τον ασθενή σε ειδικό επεμβατικό ακτινολόγο υποδεικνύοντας του την ακριβή περιοχή που θα γίνει η έγχυση. Σε καμία περίπτωση, κατά τη γνώμη του γράφοντος, δεν πρέπει μη κλινικοί γιατροί όπως ακτινολόγοι και αναισθησιολόγοι να αναλαμβάνουν τη διενέργεια από μόνοι τους τέτοιων ιατρικών πράξεων γιατί η εκπαίδευσή τους, το mentality και η έλλειψη κλινικής επαφής με τον ασθενή δεν τους το επιτρέπουν.

To elenaki συμβουλεύει ...

αναρτήθηκε στις 4 Νοε 2012, 1:57 μ.μ. από το χρήστη Λυκούργος Κολλίντζας

Τις συμβουλές που δίνουν οι ίδιοι οι ασθενείς βασιζόμενοι στην προσωπική τους εμπειρία, τις βρίσκω πολύ χρήσιμες. Ως ειδικός γιατρός όμως, οφείλω να σας προειδοποιήσω για τις παγίδες που κρύβουν. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί: 1. όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες, 2. κυριαρχεί το στοιχείο της υποκειμενικότητας και 3.δημιουργούν πολλές φορές σύγχηση.
Διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις, ανακαλύπτεις σημαντικές πληροφορίες που φωτίζουν την αλήθεια αλλά συντηρούν και τους μύθους. Γράφει λοιπόν το elenaki - καλοπροαίρετα κρίνω - σε ένα πολυσύχναστο forum:
(η ορθογραφία έχει διατηρηθεί, οι παρενθέσεις είναι σχόλια του συγγραφέα)


"Φόρεσα κηδεμόνα για 2 χρόνια, β΄και γ΄ λυκείου (??? σχ. ΛΓΚ) και μπορώ να καταλάβω! Είναι πραγματικά πολύ μεγάλο ζόρι! Αρχικά σε δυσκολεύει σε όλες σου τις κινήσεις, το φοράς και για πολλές ώρες και τρελαίνεσαι!Είχα περίπου 18 μοίρες (??? σχ. ΛΓΚ) αλλά επειδή ήταν είχα διπλή σκολίωση ο κηδμόνας έφτανε αρκετα χαμηλά με αποτέλεσμα να μην μπορώ να φοράω τα τζιν μου αλλά 2 νούμερα μεγαλύτερα!Πρέπι όμως να το φορέσει για να βελτιωθεί.(??? σχ.ΛΓΚ) Οι μοίρες μειώθηκαν αλλά μετα από 13 χρόνια και 2 εγκυμοσύνες έχει πάλι άυξηθεί (??) αλλά δεν έχω προβλήματα! (!!! σχ. ΛΓΚ)Λοιπόν, πηγαίνετε με τα νερά της και μην της το επιβάλεται γιατί μπορεί να αντιδράσει αρνητικά. Να της λέτε ότι έχει δίκιο ποου στεναχωριέται και γκρινιάζει αλλά αν το υπομείνει και κάνει ότι λέει ο γιατρός θα γίνει μία κούκλα μεγαλώνοντας. ίΣΩς και να τη φοβίσετε λιγάκι ότι μήπως αν δεν το φορέσεις και περνόντας τα χρόνια μπορεί να αρχίσει να φαίνεται η σκολίωση πχ στην παραλία και τότε δεν θα μπορέι να κάνει κάτι, ας το κάνει λοιπόν τώρα και μετά θα ξενοιάσει. Εμένα μου είχε πει ο (αναφέρει το όνομα του γιατρού) που με παρακολουθούσε τότε στο (αναφέρει το όνομα του νοσοκομείου) ότι αν δεν το φορέσω το σώμα μου δεν θα αντέξει εγκυμοσύνη.(??? σχ. ΛΓΚ) Δεν ξέρω πώς είναι τώρα οι κηδεμόνες, ίσως έχουν βελτιωθεί αλλά αν ακόμη διαγραφεται στα ρούχα μην της λέτε ότι τίποτα δεν φαίνεται. Κάντε μία πρόβα στα ρούχα της και πείτε της την αλήθεια. Αν καρδιά μου αυτήν την μπλούζα καλύτερα να τη φοράς όταν βγάζεις το κηδεμόνα....αυτή τον καλύπτει τελείως . Δεν είναι δινατόν να σου ποέεφτουν όλα τα ρούχα σου το ίδιο. Ε μένα μου έλεγαν ότι όλα μου ήταν μια χαρά και εκνευριζόμουνα γαιτί καταλάβαινα τη διαφορά! Επίσης είναι καλό να μην προσπαθήσει να το κρύψει από τους φίλους της. Εγώ παρ΄ ότι ήμουν β΄ λυκείου δεν το έκρυψα αλλά δεν άφησα και κάνεναν να με λυπηθεί όσο κι αν με ενοχλούσε. Το ήξεραν οι περισσότεροι, εξάλλου δεν μπορούσα να κάνω γυμναστική οπότε μαθέυτηκε. Μάλιστα κάναμε και πλάκα μεταξύ μας. Μια φορά θυμάμαι, ένας αυστηρός καθηγητής ζήτησε από έναν άτακτο συμμαθητή μου να έρθει την επόμενη μέρα με τον κηδεμόνα του οπότε πετάχτηκε ένας άλλος και είπε: "Κύριε, μήπως θέλετε να έρθει η ...που τον έχει πάντα μαζί της? "Υπομονή, έιναι δύσκολο και πρακτικά και ψυχολογικά! Πόσες ώρες τον φοράει? "


"Πηγή: http://www.parents.gr/forum/showthread.php?t=23310


Μερικά σχόλια:
1. Η σκολίωση 18 μοιρών ειδικά στη Β΄τάξη του Λυκείου που σημαίνει ότι το παιδί έχει γίνει γυναίκα δεν χρειάζεται κηδεμόνα.
2. Η αποτελεσματικότητα του κηδεμόνα αμφισβητείται από την ίδια την κυρία πια ("η σκολίωση έχει πάλι αυξηθεί μετά 13 χρόνια και 2 εγκυμοσύνες " λέει), αλλά δεν θέλει να παραδεχθεί ότι υπέστη μια ταλαιπωρία χωρίς λόγο.
3. Η αναφορά στο γιατρό και το νοσοκομείο μπορεί να φαίνεται ως θετική σύσταση αλλά σε μένα δίνει αρνητικές πληροφορίες
4. Οι συμβουλές για τον ψυχολογικό χειρισμό του θέματος είναι πολύτιμες και πάρα πολύ σωστές. Καλό θα ήταν το elenaki να είχε περιορισθεί μόνο σε αυτές


Ευχαριστούμε το elenaki


Λυκούργος Γ. Κολλίντζας
Ορθοπαιδικός

1-9 of 9