Ανακοινώσεις

Οι κηδεμόνες έχουν αποτέλεσμα στην εφηβική σκολίωση ...

αναρτήθηκε στις 23 Σεπ 2013, 10:20 π.μ. από το χρήστη Λυκούργος Κολλίντζας   [ ενημερώθηκε 1 Αυγ 2014, 8:54 π.μ. ]

Οι κηδεμόνες έχουν αποτέλεσμα στην Ιδιοπαθή Εφηβική Σκολίωση όταν τα παιδιά τους φορούν τουλάχιστον 13 ώρες την ημέρα. Αυτό έδειξε έρευνα σε Αμερικανικό πληθυσμό εφήβων που ξεκίνησε το 2007. Συμμετείχαν 25 κέντρα των ΗΠΑ και του Καναδά. Η έρευνα ξεκίνησε ως τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη (RCT) της αποτελεσματικότητας του σκληρού κηδεμόνα σε σύγκριση με την απλή παρατήρηση. 
Τελικά, λόγω της άρνησης των γονιών να αφήσουν στην τύχη την επιλογή της θεραπείας και της επιθυμίας τους να αποφασίζουν οι ίδιοι, δημιουργήθηκαν δύο ομάδες. Στην μια ομάδα η αντιμετώπιση επιλέχθηκε τυχαία (116 παιδιά) και στην άλλη ομάδα την αντιμετώπιση επέλεξαν οι γονείς (126). 
Η έρευνα σταμάτησε πρόωρα γιατί οι ερευνητές παρατήρησαν από την αρχή την ανωτερότητα του κηδεμόνα και θεώρησαν ανήθικο να μη προσφέρουν στα παιδιά τη δυνατότητα να σταματήσουν την επιδείνωση της σκολίωσης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 72% των παιδιών που φορούσαν τον κηδεμόνα, ανεξαρτήτως συμμόρφωσης, δεν ξεπέρασαν τις 50 μοίρες που θεωρείτε το χειρουργικό όριο για τη σκολίωση. Σε αντίθεση μόνο το 48% των παιδιών που δεν έβαλαν κηδεμόνα δεν έφθασαν στις 50 μοίρες. Στα παιδιά που φορούσαν το κηδεμόνα περισσότερο από 13 ώρες την ημέρα η επιτυχία έφθανε το 90%.
Υπολογίσθηκε ότι χρειάζεται να φορέσουν 3 παιδιά κηδεμόνα για να μην υποβληθεί σε εγχείρηση το ένα. Ο κηδεμόνας ελαττώνει το σχετικό κίνδυνο της εγχείρησης κατά 56%. 

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine στις 19/9/2013: Effects of Bracing in Adolescents with Idiopathic Scoliosis

Διαβάστε περισσότερα για τους κηδεμόνες εδώ
   

Αντιβιοτικά και για τον πόνο στη μέση ?

αναρτήθηκε στις 5 Ιουν 2013, 2:21 π.μ. από το χρήστη Λυκούργος Κολλίντζας   [ ενημερώθηκε 5 Μαρ 2017, 3:36 π.μ. ]

Θεραπεία 100 ημερών με αντιβιοτικά μπορεί να βελτιώσει τη ζωή συγκεκριμένων ασθενών που πάσχουν από χρόνιο πόνο στη μέση. Αυτό υποστηρίζουν Δανοί ερευνητές που πραγματοποίησαν έρευνα σε 162 ασθενείς με πόνο στη μέση για περισσότερο από 6 μήνες, με κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου και συγκεκριμένη εικόνα στην μαγνητική τομογραφία.
Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών (40%) μετά από κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, αναπτύσσει λοίμωξη από αναερόβια μικρόβια που εισβάλλουν στο εκτεθειμένο δισκικό υλικό. Υποστηρίζεται ότι η χορήγηση αντιβιοτικών για μακρό χρονικό διάστημα καταπολεμά τη λοίμωξη και βελτιώνει τα συμπτώματα.
Η έρευνα ακόμη συνεχίζεται και δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα ότι τα αντιβιοτικά θεραπεύουν τον πόνο στη μέση

European Spine Journal Jan 2016, Volume 26, Issue 1, pp 2-3:
European Spine Journal April 2013, Volume 22, Issue 4, pp 697-707:
Antibiotic treatment in patients with chronic low back pain and vertebral bone edema (Modic type 1 changes): a double-blind randomized clinical controlled trial of efficacy.

Σεμινάριο αθλητικών κακώσεων ΟΜΣΣ

αναρτήθηκε στις 12 Μαΐ 2013, 7:20 π.μ. από το χρήστη Λυκούργος Κολλίντζας   [ ενημερώθηκε 12 Μαΐ 2013, 7:21 π.μ. ]

Σεμινάριο Αθλητικών Κακώσεων Οσφυϊκής Μοίρας των Αθλητών του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Αθλητιάτρων.


Διήμερο  μετεκπαιδευτικό σεμινάριο κλινικής εξειδίκευσης για την εκτίμηση, θεραπεία και αποκατάσταση  των μυοσκελετικών κακώσεων  στους αθλητές διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Αθλητιάτρων  E.C.O.S.E.P.

Το σεμινάριο αφορά γιατρούς και φυσικοθεραπευτές που ασχολούνται με την μυοσκελετική κάκωση  στην καθημερινή κλινική τους πράξη

Το σεμινάριο μοριοδοτείται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με 6 μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης

Ο γιατρός του OrthoSpine, Λ. Κολλίντζας, είναι προσκεκλημένος ομιλητής

Σάββατο 18.5.2013

15.30   Ιδιοπαθής σκολίωση – Διαγνωστική προσέγγιση                    Λυκούργος Κολλίντζας

16.00   Θεραπευτική προσέγγιση μέσω κηδεμόνος – Πότε & Πώς     Λυκούργος Κολλίντζας                

 

http://www.ecosep.eu/en/athlete-spine-ecosep/

EuroSpine Diploma

αναρτήθηκε στις 1 Απρ 2013, 10:29 π.μ. από το χρήστη Λυκούργος Κολλίντζας   [ ενημερώθηκε 7 Μαρ 2015, 6:09 π.μ. ]

Η συνεχής εκπαίδευση και πιστοποίηση της γνώσης από έγκυρους και αναγνωρισμένους οργανισμούς είναι στις προτεραιότητές μας.  
Ο Λυκούργος Κολλίντζας είναι ο πρώτος Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης που εργάζεται στην Ελλάδα, ο οποίος ολοκλήρωσε το απαιτητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και απέκτησε το European Spine Course Diploma


Education Week 2013


A fantastic Education Week has just been completed from 18 - 22 March in Lucerne.
The 5 Basic EUROSPINE diploma modules were delivered by EUROSPINE faculty superbly supported by the European Spine Foundation staff. 38 faculty delivered 123 lectures to 122 delegates. An astonishing faculty to delegate ratio! In addition there were   cadaveric lab operating approach and technique sessions that occurred as a result of support by our Med Tech industry partners. 16 case discussion sessions and workshops engaged in lively debate. 34 new diplomas of attending the Basic course were added to the 99 previously delivered.Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος εγχείρησης για κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου;

αναρτήθηκε στις 16 Ιαν 2013, 9:54 π.μ. από το χρήστη Λυκούργος Κολλίντζας   [ ενημερώθηκε 16 Ιαν 2013, 10:01 π.μ. ]

Οι διαθέσιμες χειρουργικές τεχνικές σήμερα, για την εκτέλεση της δισκεκτομής είναι εκτός της κλασσικής ανοικτής μεθόδου και της μικροδισκεκτομής, η διαδερμική ενδοσκοπική δισκεκτομή και η δισκεκτομή δια μέσω σωληνωτών διαστολέων που μπορούν να χαρακτηρισθούν ως ελάχιστης επεμβατικότητας χειρουργικές τεχνικές γιατί ελαχιστοποιούν το χειρουργικό τραύμα που προκαλείται για την προσπέλαση της κήλης.

Η συγκριτική ανάλυση των αποτελεσμάτων των παραπάνω μεθόδων έδειξε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους. Οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας προσφέρουν μικρότερο χρόνο νοσηλείας και ταχύτερη ανάρρωση. Σε ότι αφορά όμως τα μακροχρόνια αποτελέσματα δεν φαίνεται να πλεονεκτούν. Κοστίζουν όμως περισσότερο γιατί χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία και αναλώσιμα.

Στην πραγματική ζωή, τα καλύτερα αποτελέσματα στις εγχειρήσεις σπονδυλικής στήλης επιτυγχάνονται όταν ο χειρουργός ξέρει τι κάνει και βλέπει τι κάνει κατά τη διάρκεια της εγχείρησης.

Διαβάστε περισσότερα στο OrthoSpine.Gr - News

Πόσο επικίνδυνη είναι μια εγχείρηση στη σπονδυλική στήλη ;

αναρτήθηκε στις 14 Δεκ 2012, 1:11 π.μ. από το χρήστη Λυκούργος Κολλίντζας

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα στατιστική μελέτη, από μέλη της Εταιρείας Έρευνας της Σκολίωσης (Scoliosis Research Society) που παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με την πιθανότητα θανάτου μετά από μια επέμβαση σπονδυλικής στήλης. Σε σύνολο 107.966 ασθενών που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση από το 2004 έως το 2007 από εκπαιδευμένους χειρουργούς σπονδυλικής στήλης, οι ασθενείς όλων των ηλικιών και όλων των διαγνώσεων που κατέληξαν έως 60 ημέρες μετά το χειρουργείο, ήταν 197. Έτσι η πιθανότητα θανάτου μετά από μια επέμβαση στη σπονδυλική στήλη μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι γενικά 1,8/1000. Στα παιδιά ο κίνδυνος είναι 1,3/1000 και στους ενήλικες 2/1000. Ο κίνδυνος θανάτου σε εγχείρηση σκολίωσης είναι 0,2/1000 σε ασθενείς με ηλικία μικρότερη των 21 ετών. Ο αντίστοιχος κίνδυνος στην πιο συχνή επέμβαση στα παιδιά παγκοσμίως, την αμυγδαλεκτομή, είναι 0,06/1000.

Διαβάστε περισσότερα στο OrthoSpine.Gr - News

Προληπτικός έλεγχος σκολίωσης και κύφωσης στα σχολεία

αναρτήθηκε στις 24 Νοε 2012, 11:21 π.μ. από το χρήστη Λυκούργος Κολλίντζας   [ ενημερώθηκε 13 Αυγ 2016, 7:23 π.μ. ]

 
Η σοβαρή σκολίωση και η κύφωση είναι παραμορφώσεις που προλαμβάνονται. Προσβάλουν τον αναπτυσσόμενο σκελετό και εμφανίζονται συνήθως την περίοδο της ταχείας ανάπτυξης λίγο πριν την εφηβεία - από τα 9 έως τα 12 στα κορίτσια και στα 13 με 14 έτη στα αγόρια. Σπανιότερη είναι η σκολίωση πρώιμης έναρξης που εμφανίζεται πριν τα 6 έτη αλλά έχει δυσμενέστερη πρόγνωση.

Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία γιατί μπορούμε να τροποποιήσουμε την φυσική ιστορία της πάθησης είτε περιορίζοντας το μέγεθος της παραμόρφωσης με ορθοπαιδικούς κηδεμόνες είτε διορθώνοντας την παραμόρφωση με χειρουργικές επεμβάσεις.

Το θέμα της οργάνωσης και εκτέλεσης συστηματικών ελέγχων για τη διάγνωση της σκολίωσης στα σχολεία (school screening) είναι αρκετά αμφιλεγόμενο

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει καθορίσει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να γίνονται έρευνες του πληθυσμού για συγκεκριμένα νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις:
  1. Η κατάσταση πρέπει να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας
  2. Θα πρέπει να υπάρχει θεραπεία
  3. Τα απαραίτητα μέσα για τη διάγνωση και θεραπεία πρέπει να είναι διαθέσιμα
  4. Θα πρέπει να υπάρχει μια λανθάνουσα φάση του νοσήματος
  5. Θα πρέπει να υπάρχει ένα αξιόπιστο test ή εξέταση για τη διάγνωση
  6. Η εξέταση πρέπει να είναι αποδεκτή από τον πληθυσμό
  7. Η φυσική ιστορία της νόσου πρέπει να είναι γνωστή και κατανοητή
  8. Πρέπει να έχει συμφωνηθεί ποιος πρέπει να θεραπευθεί
  9. Το συνολικό κόστος για την ανακάλυψη μιας περίπτωσης πρέπει να μην επιβαρύνει τις γενικές ιατρικές δαπάνες
  10. Το προγράμμα ελέγχου πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία και όχι να γίνεται αποσπασματικά και για μια φορά

Η σκολίωση περισσότερο και η κύφωση λιγότερο είναι καταστάσεις που πληρούν τα περισσότερα από τα παραπάνω κριτήρια ή προϋποθέσεις. Υπάρχει όμως σοβαρή κριτική που αφορά στον κίνδυνο της υπερδιάγνωσης (schooliosis), λανθασμένης δηλαδή διάγνωσης που οδηγεί σε ανώφελες ιατρικές εξετάσεις και παρεμβάσεις που επιβαρύνουν ψυχολογικά και οικονομικά τους εφήβους και τις οικογένειές τους.

Ο κίνδυνος πρόκλησης ιατρογενούς βλάβης σε ένα παιδί με μια μικρή ασυμμετρία στη σπονδυλική του στήλη που ίσως δεν θα του δημιουργούσε ποτέ πρόβλημα υγείας είναι υπαρκτός και προέρχεται από τη χρήση πολλών ακτινογραφιών, επίπονων προγραμμάτων φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης, χρήση κηδεμόνων (braces) που στιγματίζουν και περιθωριοποιούν τα παιδιά στην ευαίσθητη εφηβική ηλικία.

Ο αντίλογος είναι ότι πολλά παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε τακτική ουσιαστική ιατρική παρακολούθηση και εξειδικευμένη θεραπευτική προσέγγιση. Ειδικά σήμερα, στην εποχή της γενικευμένης κρίσης, οικονομικής και θεσμικής, με το υγειονομικό προσωπικό του δημόσιου τομέα να λιγοστεύει και το κράτος να περικόπτει οριζόντια τις δαπάνες υγείας, οι περιπτώσεις σοβαρών σπονδυλικών παραμορφώσεων θα αυξάνονται.

Για τους λόγους αυτούς η πρωτοβουλία του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας να συμπεριλάβει τον έλεγχο της σπονδυλικής στήλης στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου στα σχολεία, είναι σημαντική και δείγμα κοινωνικής αλληλεγγύης.  Για να είναι όμως πραγματικά χρήσιμη πρωτοβουλία που δεν θα οδηγήσει σε υπερδιάγνωση και άχρηστες παραπομπές για επιπλέον εξετάσεις, το εγχείρημα θα πρέπει να στελεχωθεί από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό ή εθελοντές με αυτογνωσία, πρόθυμους να εκπαιδευθούν και να συνεργαστούν. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα έχει την αμέριστη υποστήριξή μας.

Αναφορές:


Σχόλια ασθενών για τους κηδεμόνες

αναρτήθηκε στις 20 Νοε 2012, 2:50 μ.μ. από το χρήστη Λυκούργος Κολλίντζας   [ ενημερώθηκε 24 Νοε 2012, 9:23 π.μ. ]

Εάν πληκτρολογήσεις τη λέξη "σκολίωση" στο google θα πάρεις περίπου 67.800 αποτελέσματα. Εάν προσπεράσεις τις διαφημίσεις θα βρεις ένα forum όπου αρκετοί γονείς αναζητούν πληροφορίες και συμβουλές. Από εκεί λοιπόν σταχυολογώ τα παρακάτω σχόλια: (η ορθογραφία έχει διατηρηθεί)


....το θεμα σκολιωση ειναι πολυ μεγαλο ....να φορεσει κηδεμονα το παιδι ειναι μια διαδικασια..πως να το πω τωρα......
το παιδι νιωθει αβολα πολυ και ψυχολογικα και θα αντιμετωπισει αρκετες δυσκολιες...το πηγατε καπου τελικα?φυσιοθεραπευτης εδωσε ασκησεις?(ξερω οτι εχουν φτωχο αποτελεσμα)για πες...


....ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΟΙΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ. ΕΙΧΑ ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΕΒΑΛΑ ΚΗΔΕΜΟΝΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΝΤΕΞΑ. ΤΟΝ ΕΒΑΛΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΕΛΕΓΑ ΣΤΗΝ ΜΑΝΑ ΜΟΥ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕ ΠΑΡΕΙ ΘΑ ΜΕ ΠΑΡΕΙ ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΙ. ΕΦΤΑΣΑ ΤΙΣ 60 ΜΟΙΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΗΞΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΠΟΝΔΥΛΩΔΕΣΙΑ .....


.....Εμένα με κατάλαβαν στα 14, έβαλα κηδεμόνα και χειρουργήθηκα στα 15. Είχα 60 μοίρες...
.....Ειχα διπλη σκολιωση με την θωρακικη στις 60+ μοιρες. Δοκιμασα 2 κηδεμονες αλλα θεωρω οτι ειναι παρα πολυ ψυχοφθορο για εναν εφηβο να φοραει 23 ωρες το 24ωρο αυτο το...κλουβι. Τα αποτελεσματα των κηδεμονων σε μεγαλες σκολιωσεις ειναι αμφιβολα και προσωρινα μιας και αργοτερα στην ζωη ( με μια εγκυμοσυνη, καθως γερναμε ) το προβλημα παραμενει και γινεται χειροτερο. 


Εκανα εγχειρηση στα 15 .....

..... οι μοιρες ηταν 45 ,και την σκολιωση την εχω χαμηλα στη μεση

για να μην σας κουρασω φορεσα κηδεμονα μεχρι τα 17 μου
πραγματικα πολυ κουραστικο αλλα ειχα πολυ ψυχολογικη βοηθεια απο την οικογενεια μου ,χρειαζεται υπομονη και υποστηριξη
φυσικα η σκολιωση μου δεν μειωθηκε αρκετα αλλα ουτε αυξηθηκε που αυτο ηταν και το ζητουμενο .....


.....Eimai 29 etwn kai foresa khdemona apo ta 9 ews ta 17. Auto pou mporw na pw, einai oti xreiazetai megalh upostiriksh apo tous goneis gia na mporesei ena paidi na prosarmostei se mia tetoia katastash. Oi goneis mou antimetwpisan to thema polu thetika kai prospathisan na to metadwsoun etsi kai se emena. Apo thn arxh mou elegan oti auto tha ginei gia na exw isia plati, na kanw wraio swma, kai na mporesw na exw mia wraia kormostasia kai mia lepti mesh... Etsi ksekinisa na to foraw exontas ena stoxo kai perimenontas to kalutero.
Ektos apo thn prwth ebdomada prosarmoghs pou htan arketa epwdhnh, de mporw na pw oti mou dhmiourgise idiaitera problimata. Isws me periorize ligo sthn kinhsh, alla de niwthw na sterithika kati epeidh forousa khdemona...Bebaia den hmoun kai idiaitera uperkinitikh san paidi..... Otan eftasa sta 16-17 th forousa polu ligoteres wres ap'oti sthn arxh opote ta pragmata eginan pio eukola....


......Η δικη μου σκολιωση (πολυ μεγαλη) δεν ειχε καμια βελτιωση με τους κηδεμονες. Ειχα φτιαξει κηδεμονες στην Ελλαδα και στην Αμερικη και ακομα θυμαμαι ποσο επωδυνο ηταν για εμενα και σωματικα αλα κυριως, ψυχικα. ....


......εχω φτασει στις 80 μοιρες.ασχολουμε με τη γεωργια και οταν βρηκαν τι εχω ηταν ηδη αργα.εκτος αυτου πληρωσα σε 2 απατεωνες σχεδον 1.000.000 για επισκεψεις και 2 ναρθηκες αλλα τιποτα.ειμαι 37 .....


Δείτε και την ανάρτηση "Το elenaki συμβουλεύει" εδώ

Είναι αποτελεσματικοί οι κηδεμόνες σκολίωσης;

αναρτήθηκε στις 18 Νοε 2012, 1:21 μ.μ. από το χρήστη Λυκούργος Κολλίντζας

Η έναρξη συντηρητικής θεραπείας με κηδεμόνες χωρίς να προηγηθεί περίοδος παρακολούθησης ή χωρίς εκτίμηση της πιθανότητας επιδείνωσης υποβάλλει σε άχρηστη θεραπεία το 70% - 80% των εφήβων με σκολίωση.

Ο μύθος: Οι νάρθηκες και οι ασκήσεις αποτρέπουν τις εγχειρήσεις.
Η αλήθεια: από τα στοιχεία που έχουμε σήμερα 18 έως 42% των παιδιών που θεραπεύονται με κηδεμόνες , θα χρειαστούν τελικά σπονδυλοδεσία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Θεραπεία καταγμάτων από οστεοπόρωση

αναρτήθηκε στις 10 Νοε 2012, 5:19 π.μ. από το χρήστη Λυκούργος Κολλίντζας   [ ενημερώθηκε 15 Νοε 2012, 1:08 μ.μ. ]

Balloon Kyphoplasty Animatιon. Τι είναι η κυφοπλαστική;

Πολλοί ασθενείς με κατάγματα από οστεοπόρωση στη σπονδυλική στήλη υποφέρουν χωρίς διάγνωση ή χωρίς την κατάλληλη θεραπεία.
Σήμερα με μια απλή, αναίμακτη χειρουργική επέμβαση που γίνεται με τοπική αναισθησία είναι δυνατόν να απαλλαγούν άμεσα από τον πόνο και να επιστρέψουν στο προηγούμενο επίπεδο της δραστηριότητας τους.
Οι επιπλοκές είναι αμελητέες όταν οι επεμβάσεις γίνονται από εκπαιδευμένους ορθοπαιδικούς και το κόστος καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Δείτε το video και στείλτε τις ερωτήσεις σας.

1-10 of 13